Aanvraag van studiefinanciering

Zo, ben jij er klaar voor om te gaan studeren? Als je gaat studeren, dan word je natuurlijk een student en dan heb je recht op studiefinanciering. Dit is een maandelijks bedrag dat je van de overheid krijgt als dank voor het feit dat jij studeert en daarbij bijdraagt aan de samenleving, de maatschappij. Als jij je studie op tijd afrondt, dan hoef je dit geld niet terug te betalen en dan wordt de studiefinanciering een gift.


Maar je moet nog studiefinanciering aanvragen. Hoe kun je dit het beste doen? Laten we je eerst vertellen wanneer je nu recht hebt op studiefinanciering. Als je aan het MBO studeert, dan heb je recht op studiefinanciering wanneer je achttien jaar wordt. Als je aan het HBO of aan de universiteit gaat studeren, dan heb je gewoon recht op de studiefinanciering wanneer je aan de studie gaat beginnen. Gelukkig staan de opleidingen los van elkaar.

Duo

Je kunt dus aan het HBO studeren, daar studiefinanciering krijgen en als je die studie hebt afgerond en je aan de universiteit gaat studeren, weer studiefinanciering krijgen. Dan het belangrijkste van dit artikel: hoe kun je studiefinanciering aanvragen? Dit gaat eigenlijk via DUO. Je kunt naar DUO via duo.nl. Je kunt met je account inloggen. Heb je nog geen account? Dan kun je via DigiD een account aanmaken. Met dat account kun je inloggen dus en je studiefinanciering aanvragen en daarbij ook aangeven om welke studie het gaat en in welk studiejaar.

Als je dat hebt gedaan, dan krijg je steeds via je mail een bevestiging van DUO als er een wijziging heeft plaats gevonden of als het is gelukt met de aanvraag van je studiefinanciering. Zo, nu ben je klaar om te gaan studeren.