Wat is BKR?

De afkorting BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Het BKR is gevestigd in Tiel en registreert alle kredieten die verstrekt worden. Geldverstrekkers hebben zo een goed beeld van het leen- en vooral aflossingsgedrag van (potentiƫle) klanten. Het BKR zorgt er ook voor dat consumenten niet te veel leningen kunnen afsluiten bij verschillende kredietverstrekkers. Het BKR houdt kredieten bij met een looptijd van minimaal 3 maanden. Het bedrag voor een registratie ligt tussen de 500 en 125.000 euro. Ook mensen met een GSM-abonnement lopen de kans op een BKR-registratie.


Overigens is een registratie bij het BKR heel gewoon. Bij het bedrijf staan ruim 10 miljoen mensen geregistreerd. Het wordt anders als je een negatieve BKR-code hebt. Deze krijg je als je in de problemen komt tijdens het aflossen van je lening. Er is dan sprake van een achterstandscode. Deze code is zichtbaar voor kredietverstrekkers die je gegevens opvragen. Voor mensen met een negatieve code is het lastig om ergens een nieuwe lening of hypotheek af te sluiten.

Wat betekenen BKR Codes

De A staat voor achterstand. Een betalingsachterstand wordt altijd geregistreerd, ongeacht de hoogte van de achterstand. Dit geldt ook voor gsm-abonnementen. Als de achterstand wordt ingelopen, dan krijg je ook een H van herstel achter je naam. De H wordt alleen getoond als de overeenkomst doorloopt.

Eigen gegevens bekijken

Het is ook mogelijk om je eigen gegevens te bekijken bij het BKR. Je kan bij een bank of bij het BKR zelf een uitdraai opvragen. Deze uitdraai is niet gratis.

Copyright © 2019 Studiefinanciering Aanvragen