Studentenlening

Als je de kosten van je studie niet geheel kunt dekken, kun je een rentedragende lening aanvragen. Deze lening dien je te allen tijde af te betalen en je moet hier rente over betalen. De rente is echter zeer laag in vergelijking tot andere leningen. Na je studie mag je er vijftien jaar over doen om de lening terug te betalen. Je hebt recht op een rentedragende lening zolang je een prestatiebeurs hebt. Maar ook als je hier geen recht meer op hebt en wel een voltijdopleiding volgt, kun je nog drie jaar lang een rentedragende lening ontvangen. Hiernaast zijn er nog diverse commerciƫle partijen die studentenleningen aanbieden. Bedenk van tevoren dat de rente van een commerciƫle partij nooit zo gunstig is, als van de overheid. Let op: Geld lenen kost geld!

Collegegeldkrediet aanvragen

Voor sommige studenten is het mogelijk om een collegegeldkrediet aan te vragen. Hierbij gelden qua rente en aflossing dezelfde voorwaarden als voor een rentedragende lening. Vijf jaar lang kun je collegegeldkrediet ontvangen. Het bedrag dat je hiervoor mag lenen is nooit hoger dan het bedrag dat je aan collegegeld moet betalen. Ook voor studenten uit de Europese Unie of Zwitserland die geen recht hebben op een basisbeurs is het mogelijk om collegegeldkrediet aan te vragen. Via hoeveelkaniklenen.info

Lenen als student

Tegenwoordig gaan er meer jongeren studeren, maar dat wil daarom niet zeggen dat alle jongeren het even makkelijk hebben om financieel zo’n studies te betalen. Indien je zelf niet het geld hebt om te gaan studeren hoef je je zeker niet te schamen, er zijn heel wat meer mensen die moeten lenen om te studeren dan je zou denken. In 2007 in Nederland leenden studenten voor 2,7 miljard euro, en dat was 19% meer dan het jaar ervoor. In 2007 was de openstaande studieschuld in Nederland maar liefst 11 miljard euro. Er zijn dus wel vaker studenten die moeten lenen om hun studies te betalen. Studeren mag je niet zien als een kost, maar als een investering. Een investering in je toekomst, want zonder diploma ben je veel minder waard op de arbeidsmarkt dan vroeger. Banken en andere kredietverschaffers lenen maar al te graag uit aan studenten, omdat het juist zo’n goede investering is en er een grote kans is dat ze hun geld terugzien.

Voordelen van een studentenlening

  • Je moet pas beginnen met afbetalen als je klaar bent met je studies. Tijdens je studies moet je slechts een minimum afbetalen.
  • Voor een studentenlening moet je lage rente betalen. Andere leningen zijn duurder dan studentenleningen.
  • Een vakantiejob of weekendwerk is vaak een alternatief om geld bijeen te krijgen voor je studies, maar dit is erg tijdopslorpend en erg stresserend. Om zo’n goed mogelijke resultaten te behalen leen je best gewoon.
  • Nadat je studies gedaan zijn heb je een job, verdien je geld en kan je dan op je gemak beginnen met het afbetalen van je lening. Het leven als student is al stresserend genoeg, laat staan dat je dan nog eens zou moeten bijklussen om geld bijeen te rapen om je studies te betalen. De aflosperiode bedraagt soms zelfs 15 tot 25 jaar, tijd genoeg dus om het geld terug te verdienen.
  • Als je een studentenlening hebt afgesloten bij de IB-groep maakt men geen bkr registratie, dus je studentenlening heeft geen invloed op de hoogte van de hypotheek die je kan krijgen.

Nadelen van een studentenlening

  • De laatste jaren stijgen de rentes voor studentenleningen.
  • Als je leent ben je in zekere zin afhankelijk van je geldschieter, of je nu leent van je ouders of van je bank: je bent afhankelijk.
  • Eenmaal je begint te lenen, heb je meer kans dat je schulden zich beginnen op te hopen en je met moeite nog het hoofd boven water houdt. Het is daarom belangrijk dat je goed vooraf bepaald hoeveel je gaat lenen en of je het wel kan tijdig afbetalen.
  • Als je niet meteen na je studies een baan vindt zal je moeite hebben om je lening af te betalen. Zorg er dus voor dat je meteen na je studies aan de slag kan.
Copyright © 2019 Studiefinanciering Aanvragen