Ruim 30% van de HBO en WO studenten besluit om geld te lenen. Gemiddeld lenen ze 365 Euro per maand. Na vier jaar is de schuld 17.500 Euro. Maar daar komt nog rente bij en dat weet de helft van de studenten niet. Bovendien gaat 22% geld lenen om relaxed en leuk te kunnen leven. Dit blijkt uit het Nibud-studentenonderzoek 2011-2012 dat uitgevoerd is onder 2942 studenten.


Studenten hoeven zich niet direct onnodig druk te maken over hun studieschuld. Echter, uit het Nibud Studentenonderzoek blijkt wel dat het startsalaris door veel studenten onrealistisch hoog ingeschat wordt. Dat kan teleurstellingen geven bij het afbetalen van de schuld die ontstaan is door het lenen van geld.

Het blijkt ook nuttig te zijn voor studenten om te weten waar ze recht op hebben zodat ze geen geld mis lopen en niet onnodig veel geld hoeven te lenen. 18% van de studenten in het hoger onderwijs blijkt de zorgtoeslag mis te lopen omdat ze deze nog niet kennen of niet ontvangen. Ook blijft er veel geld liggen bij de Belastingdienst omdat 12% van de studenten geen aangifte doet. Studeren is wel investeren, maar minder geld lenen en krijgen waar je recht op hebt is altijd beter.