Studenten OV chipkaart

Is het een reden om te gaan studeren? Nee, natuurlijk niet. Maar het is wel een ontzettend fijne bijkomstigheid van de overheid voor studenten. Hoe zit dat precies? De studenten OV chipkaart. Dit is eigenlijk een reisproduct voor studenten. Studeer jij al of ben je van plan om (weer) te gaan studeren? Dan is het fijn als je doordeweeks of in het weekend gratis kunt reizen met het openbaar vervoer in Nederland.


Dat je niet honderden euro’s per maand hoeft uit te geven aan reiskosten met het openbaar vervoer, want dat wordt ook steeds duurder natuurlijk. Als student heb je recht op een studenten OV chipkaart, een studentenreisproduct dus. Je hebt hier recht op als je aan het HBO studeert of aan de universiteit of als je aan het MBO studeert en je achttien bent geworden, achttien bent of ouder natuurlijk. Je kunt dan de keuze maken tussen gratis reizen in het weekend heel het jaar, behalve in de zomer, of met je studenten OV chipkaart doordeweeks gratis reizen.

Gratis reizen

Als je kiest voor gratis reizen doordeweeks, dan heb je in het weekend altijd veertig procent korting en als je in het weekend gratis reist, dan heb je doordeweeks veertig procent korting. In de zomer is er een bepaalde periode en dan heb je altijd met je studenten OV chipkaart gewoon veertig procent korting. Zo reis je als student heel het jaar, elke dag van het jaar, altijd wel met minstens korting, ongeacht welke studenten OV chipkaart je hebt.

Let er wel op dat jij je studie af maakt, want als je dat niet doet, dan moet je al de treinritjes weer terug betalen. Dit is hetzelfde als jouw basisbeurs natuurlijk, dat zou je dan ook terug moeten betalen als jij je studie niet af maakt. Via een automaat bij een NS station kun je jouw studentenreisproduct op jouw studenten OV chipkaart opladen.